31 серпня 2021 р.

Модуль DIY-powerbank для GOPRO

Були замовлені на Аліекспресі модулі для самостійного виготовлення powerbank у домашніх умовах. Беремо і приєднуємо літієвий акумулятор і отримуємо готовий пристрій, з виходом 5В / 2,4А, з індикацією, з USB type-c входом... Але я вирішив спробувати - а як GOPRO HERO3+ BE заряджатиметься від цього модуля? І тут розпочалося...

Модулі були замовлені серед інших електронних блоків і за кілька тижнів прибули поштою. Зовні - начебто все акуратно. Роз'єм USB не розпаяний - я так вибрав (але у продавця є і варіант з розпаяним роз'ємом). Розміри плати 20х25 мм. Зовнішній огляд не виявив дефектів. 

Роз'єм USB був розпаяний на місце на платі (type-c йде відразу розпаяним), до вхідних контактів приєднана Li-ION батарея, плата відмита від флюсу, просушена і ось - перше включення. Індикатори заряду спалахують синім кольором і все працює. Підключаю до виходу пристрою телефон – заряджається, другий телефон – все в нормі. Навантажую модуль на 1А (дротяний резистор) – все відмінно, на 2А – все без нарікань. Перевірка на захист від перевищення струму – на 2,6А захист спрацював. Відмінний модуль! Але є одне "але".

Вирішив спробувати, як буде GOPRO від цієї конструкції заряджатися. Повторюю все в такому порядку: модуль - кабель - камера. І… і все. Камера не заряджається та струм від модуля не споживає. Прикро, але очікувано. Пробую інший кабель (заздалегідь справний та робочий) – той самий результат. Адже камери GOPRO дуже чутливі до живлення - до якості напруги живлення і якості зарядного кабелю. Але кабелі справні!!! Вирішив взяти осцилограф - подивитися що там на виході коїться. А нічого секретного - подаю живлення на вхід модуля - він стартує - 5В є, але з часом, без навантаження, гаснуть індикаторні діоди і модуль відключається. І нічого більше.

Як так то??? Вирішив взяти USB-тестер. Підключаю так: МОДУЛЬ – ТЕСТЕР – КАБЕЛЬ – КАМЕРА. І... КАМЕРА ПОЧИНАЄ спокійно собі заряджатися зі споживанням на старті 0,72А - і потім з струмом від 0,5 до 0,15А в кінці заряду. Що? Як? І чому? Знову вмикаю в такому порядку: МОДУЛЬ – КАБЕЛЬ – КАМЕРА. І… і все. Тобто, знову немає заряду. І кабелі міняв, і вже на вхід підключив блок живлення 5В/5А. Тільки з USB-тестером починається заряд камери і будь-яка реакція на зовнішнє живлення.

І тут мені трапляється USB перехідник "з усього на все". Тобто просто шматок текстоліту з розпаяними роз'ємами USB всіх поширених типів. Спробую з ним.

Підключаю так: МОДУЛЬ – ПЕРЕХІДНИК – КАБЕЛЬ – КАМЕРА. Подаю живлення на модуль - і камера спокійно приймає заряд і починає заряджатися. Я аж присів... Вирішаю ще раз подивитись осцилографом. Чіпляю сигнальний щуп до контакту "+5В", а загальний осцилограф на корпус роз'єму USB. І я бачу лише суцільну перешкоду замість 5В. А це як так? Перша думка - все, підпалив модуль своїми дослідами. Ні, так не буває. 

Підключаю осцилограф на контакти "+5В" та "-5В" - і все є. 5В чудово при старті "піднімаються" і без навантаження через час все відключається. Я аж розгубився – так не буває… Я так не граю! Хоча, може я криво виключаю? Вирішив взяти мультиметр і "продзвонити". Перше що я зробив - "продзвонив" корпус USB на предмет замикання на "+5В" - все в нормі. Але що це? Не працює. І все тут. "Дзвоню" корпуси роз'ємів USB на загальний провід. І бачу напис 0.L. на екрані мультиметра. Хоча всі інші ноги в роз'єм розпаяні вірно - Vcc і GND на своїх місцях і не в короткому замиканні. Але факт – камера не приймає зарядку. 

І тут мені приходить одна з найгеніальніших думок - і часом - найвірніша - а треба позамикати хоч щось! І насамперед я беру корпус вихідного роз'єму USB модуля і з'єдную електрично з "-5 В" - тобто із загальним проводом. І... камера почала заряджатися! Від'єднався від корпусу роз'єму – зупинилася зарядка. З'єдную знову - йде заряд. Беру мультиметр і дзвоню перехідник USB – і у нього корпуси роз'ємів "сидять" дуже якісно на лінії GND. USB-тестер – аналогічно. Та й що тут сказати? Рішення просто і швидко оформилося в мізках і було втілено в життя миттєво - повісити "соплю" від контакту "-5В" на корпус роз'єму. Сказано зроблено! Тепер все як треба – камера без проблем заряджається і більше не відмовляється приймати живлення від модуля.

upd: У результаті все реалізувалося у вигляді конструкції: плата перетворювача + батарея з двох 18650 акумуляторів + корпус. Корпус – малювався довго та нудно. І в результаті у варіанті як він є зараз (ver 3.3) після численних правок та виправлень конструкції був реалізований у PETG пластику.

Як завжди - після друку та зняття готової моделі зі столу принтера довелося трохи підрівняти натфілем криві місця, підчесати зайвий пластик і половинки корпусу сіли один у одного по посадці "як слива в жопу"... У результаті - модель для друку можна взяти тут: Powerbank 18650x2

upd 2. А потім я купив готову ручку-павербанк Ulanzi BG-2 для живлення камери. І її я теж піддав невеликій модернізації - що вийшло - можна подивитися тут.

Немає коментарів :

Дописати коментар